Binance

Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son zamanlarda haber sitelerinde vakit geçiriyorsanız karşınıza zorunlu emeklilik sistemi hakkında farklı içeriklerin çıktığını görebilirsiniz. Aslında başında yer alan zorunlu kelimesi biraz sevimsiz bir durum olduğu izlenimi yaratmaktadır. Özel sigorta şirketlerinin pazarladığı bireysel emeklilik günümüze kadar hep gönüllü bir şekilde yapılıyordu. Peki, neden bir anda zorunlu hale geldi? Bireysel emeklilik nasıl oluyor? Bu soruların cevaplarını sizlere yazımızda vereceğiz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir? Ne İşe Yarar?

Zorunlu bireysel emeklilik, sigortalı bir şekilde bir işte çalışan 45 yaşın altındaki herkesi kapsayan bir sistemdir. Bu programla asıl amaçlanan ise çalışan kişilerin emekli olduktan sonra ek gelir elde etmesi ve daha rahat bir şekilde yaşamasıdır. Aynı zamanda halkımızı tasarruf etmeye teşvik etmesiyle beraber ekonomide yaşanan kırılganlığında önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Otomatik Olarak Katılım Söz Konusudur

Özel sektörde çalışan 45 yaşının altında olan kişiler ve bütün devlet memurları sisteme otomatik olarak katılır. Bireysel Emeklilik sunan bütün firmalar Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanmaktadır. İşletmeler ise seçim sırasında bu firmalardan birisini seçerek işlemlerini yapabiliyor.

Kesintiler Ne Ölçülerdedir?

Çalışanların Zorunlu Bireysel Emeklilik konusunda en fazla merak ettiği konu ise; maaşlardan ne ölçüde bir kesinti olacağıdır. Sisteme katılan bütün katılımılar prime tabii olan gelirlerinin %3’lük kısmını bu program kapsamında sigorta şirketlerine ödemektedir. Aslında çalışanların yerine bu ödemeyi direk işverenler yaptığı için çalışanlar bu durumun çok fazla farkında olmuyorlar. Fakat bordroya bakıldığı zaman ne kadar kesinti yapıldığını görebilirsiniz. Asgari ücretle çalışan birisi için bu miktar 40 TL civarındadır. En fazla ödenebilecek zorunlu BES miktarı ise 321 TL olarak belirlenmiştir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Zorunlu Bireysel Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Devlette Destek Veriyor

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında sigorta şirketlerine ödenen primine %25 kadar devlet desteği de verilmektedir. Aynı zamanda çalışan kişi bu sistemden ayrılmazsa bir seferliğe mahsus olmakla beraber 1.000 TL nakdi destekte yapılmaktadır. Devletin verdiği destekle beraber sisteme yatırdığınız paranın artış gösterdiğini görebilirsiniz.

İki Ay İçerisinde Çıkış Yapabilirsiniz

Bireysel emeklilik (Bes) nedir? Sorusunun cevabını yazımızda sizlere detaylı olarak verdik. Zorunlu bireysel emeklilik her ne kadar zorunlu olarak geçse de isteyenlerin bu sistemden çıkma hakları da bulunuyor. Yalnız bu hakkınızı kullanabilmeniz için iki ay süreniz var. Bu süre zarfında ödenmiş olan bütün primleriniz sistemden çıktıktan 10 gün sonra hesabınıza aktarılacaktır. Sistemden faydalanmak istemeyen kişiler sigorta şirketiyle iletişime geçerek sistemden ayrılabilir.

Binance

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir