
VİOP’da İşlem Sözleşme Özellikleri
VİOP’da İşlem Sözleşmesinin Avantajları
Geleneksel piyasalarda fiyatların artacağı varsayımı ile tek yönde yatırım yapılabilirken vadeli piyasalarda öngörünüz doğrultusunda artış ve azalış olmak üzere her iki yönde de işlem yapılabilmektedir.
VİOP’da kaldıraç etkisini kullanarak sözleşme değeri kadar kaynak kullanamadan (işlem başlangıç teminatı ile) pozisyon alınabilir.
Vadeli işlemlerde açığa satış olanağı vardır. Açığa satış uygulaması alım uygulaması kadar pratiktir.
Hisse senedi endekslerine yatırım olanağı sayesinde bireysel hisse senedi riskinden kaçınılmış olur.
Vadeli işlemlerden vergi alınmamaktadır. 2009 yılının başından itibaren işlem karlarından doğabilecek stopaj oranı 0 olarak belirlenmiştir.
İşlem yapmak için yatırdığınız teminat hesabınızda kaldığı süre içerisinde O/N faizi üzerinden nemalandırılır.
Hisse senedine yatırım yaptığınızda paranızın karşılığında hisse senedi alırsınız. Sınırlı hak olanağına sahip olan bu kağıt şirketin sıkıntıya düşmesi halinde fazla bir şey ifade etmeyebilir. Oysa vadeli piyasalarda bir pozisyona girebilmek için bir başkasının da ters yönde pozisyona girmesi gerekir. Yani siz alırken o satacaktır ki işlem gerçekleşsin. Her iki tarafta işlemini gerçekleştirebilmek için teminatını yatırmak zorundadır. Yani pozisyon için yatırdığınız teminatın karşılığında yatırılmış fiziki para vardır.
VİOP’da İşlem Sözleşmesinin Dezavantajları
Vadeli işlemlerde sözleşmeler iki aylık dönemler halinde bölümlere ayrılmıştır. Uzun vadeli yatırım yapıyorsanız bu dönem sonlarında nakite dönüşen sermayenizi yeniden pozisyon haline dönüştürmeniz gerekecektir. Bu duruma önlem olarak işlem sırasında daha uzun vadeden pozisyona girebilirsiniz. Ancak uzun vade dönemleri likidite açısından tatminkar olmayabilir.