Vintage İşi Yapmak İsteyenlere
Bundan birkaç yıl önce vintage elbiseler satma işine başladım. Bir anda aklıma gelip beklemeden harekete geçtiğim bir iş fikriydi. Bir iki gün içinde internette sanal mağaza açabileceğim bir siteye kaydımı yaptırmış ve uygun fiyata vintage eşyalar aramaya başlamıştım. Başta her şey bana çok basit ve kolay görünmüştü, ancak bu işin ne kadar çok çalışmayı gerektirecek bir işe dönüşebileceğini henüz bilmiyordum.
Vintage işine girip de kısa zamanda vazgeçen birçok kişi tanıdım. Bunun için birçok sebep olsa da, bu işi yürütmek için sizlere birkaç önemli noktayı açıklamak istedim.
Vintage işinde nasıl başarılı olunur?
1. Bu işi yapmak için tutkulu, hırslı değilseniz ve yeterli düzeyde bilginiz yoksa hiç başlamayın.Vintage eşya alım aşamasında, neyi aradığınızı tam olarak biliyor olmanız ve satın aldığınız eşyanın tam olarak tarihini de almanız gerek. Siz de bu bilgileri, eşyanızı satarken detaylı bilgi olarak sunacaksınız.
2. Büyük bir yatırım yapın. Biliyorum, daha yeni tarihli ve ucuz olanları alarak başlamak insana cazip geliyor, ama ben bunu yapmanızı tavsiye etmem. 80’lerin ve 90’ların ‘vintage eşyalarını’ satan, birçok internet sitesi var. Biraz daha bekleyip para biriktirmek, daha iyi bir fikir olurdu. Açık artırmadan birkaç olağanüstü ve şaşırtıcı eşya alın, inanın bana bu eşyalar işinizi bir mil ileri götürecektir. Sanal dükkânınızda 50 adet vasat vintage eşya olacağına, 10 adet muhteşem parça olsun, çok daha iyi.
3. Güzel bir logo için yatırım yapın. Herhangi birinin markanızı görüntülerken ilk baktığı şey, logonuzdur. Bu konuda bir profesyonelle çalışmaya değer. Logo tasarımınız tamamlandıktan sonra, onu HER ŞEYİN üzerinde kullanın.
4. Güçlü bir marka oluşturun. Şirketinizin, güçlü bir marka imajına sahip olmasını sağlayın. Logonuz bu konuda yardımcı olacaktır. Burası da para harcayacağınız bir başka alan. İsminiz, her şeyin üstünde yer almalı: broşürler, çantalar, paket kağıtları, kartvizitler, askılar, etiketler, vb. İnsanlar ürünlerinizi gördüklerinde dükkanınızdan ayrılırken markanızı, hatta mümkünse web adresinizi akıllarının bir köşesine yazmış olmalarını sağlamaya çalışın. Bir vintage sergisine ya da kermesine gittiğinizde yaklaşık 100 tezgah olabilir, ama gezenlerin akıllarında sizin isminizin kalmasını istemez misiniz?
5. Halkla İlişkiler araçlarından faydalanın. Kendinizi fark ettirmenizin en iyi yolu, mümkün olduğunca basında yer almaktır. Ben bu işe başladığımda, etkileyici basın ilanları yazmayı çok iyi bilen bir arkadaşım olduğu için çok şanslıydım. Bu yaratıcı ve çarpıcı ilanları dergilere, web sitelerine, blog yazarlarına gönderebilmek için saatlerimi harcadım ve sonunda basında etkili bir şekilde yer almayı başardım.
6. Reklam yapın. Reklam yapmak çok pahalı olabilir, ama harcayacağınız her kuruşa değer. Hem çevrimiçi hem de sosyal çevrede hedef kitlenize ulaşacağınızı düşündüğünüz noktalar belirleyin.
7. Sosyal medya ve haber bültenlerini kullanın. Stoklarınıza yeni bir eşya girdiğinde, müşterilerinize ve sizi takip edenlere bu haberi duyurun.
8. Etkileyici fotoğraflar çekin. Stoğunuzda bulunan eşyaların etkileyici resimlerini çekmek, para harcayacağınız bir başka alan olabilir. Ürün fotoğraflarınızı terzilerin kullandığı prova mankeninin üzerinde ve sade bir arka planla çekmenizi öneririm. Her şey sade olmalı, bırakın kıyafetler kendilerini ifade etsin. Web siteniz ve sosyal medya hesabınızda kullanacağınız etkileyici görünmesi gereken fotoğraflar için profesyonel bir çekim ekibi, makyöz, manken, saç tasarımcısı ayarlayabilirsiniz. Bu, markanızın diğerleri arasında öne çıkması ve dikkat çekmesi için büyük bir fırsat olacaktır. Ayrıca stoğunuzdaki eşyaların profesyonel çekimleri, size daha sonra tanıtım, pazarlama amacıyla kullanabilmeniz için kaynak teşkil eder.
9. Sadece internet üzerinden satış yapmayın. İnternet üzerinden satış yapan birçok web sitesi var, para kazanmanın en iyi yolu birebir satış yapmaktır. Hafta sonlarınızdan feragat etmeye ve tüm eski eşya satışıyla ilgili pazarlara, fuarlara, kermeslere, etkinliklere katılmaya hazır olun. Ayrıca, şehirdeki vintage mağazaları da gezerek satış yapmayı da deneyebilirsiniz.
10. Bir gecede başarı beklemeyin, isminizin duyulması zaman alacaktır. Piyasada tanınırlığınızı hızlandırmak için basına ilanlar verebilir, sosyal medyada takipçilerinizin artması için çok çalışabilirsiniz. Yeni işinizi tanıtmak için çok zaman ve emek harcamaya hazırlıklı olun.
11. Küçükten başlayın. Çok geniş bir ürün yelpazesini piyasaya sürmeye ve buna bağlı diğer hizmetleri yerine getirmeye hazır değilseniz Gittigidiyor, n11 gibi sitelerde sanal mağaza açarak bu işe başlayabilirsiniz. Bu tip sitelerin alt yapısı hazır olduğundan, süreçler size daha kolay gelecektir ve bu sayede işlerin nasıl yürüdüğünü, ne tür eşyaların daha çok sattığını ve ne kadar sattığını tecrübe etmiş olursunuz.
12. Kayıt tutun. Planlı ve programlı olun, tüm maliyet ve kâr hesaplarını kuruşu kuruşuna dikkatlice tutun, böylece vergi beyannamelerini doldurmak daha kolay olur. Zorlandığınızı hissettiğiniz zamanlarda, bir muhasebecinin desteğini alabilirsiniz.
13. Gördüğünüz her vintage eşyayı almayın. Eski eşyalarda her gördüğünüz ucuzluktan faydalanarak bir şeyler almak kolay olabilir, ancak seçici olmayı ve sadece doğru parçalara yatırım yapmanız gerektiğini unutmayın.
14. Stoğunuzu düzgün şekilde tutacak bir yeriniz olsun. Vintage kıyafetlerin düzgün bir şekilde asılması gerekir, bu yüzden uygun bir yere ihtiyacınız var. Olmasını isteyeceğiniz en son şey, stoğunuzun evinizi ele geçirmesidir.
Şunu söylemek isterim ki, vintage eşyalar satmayı ve bu yoldan geçimimi sağlamayı çok sevdim. Vintage satışı yaparak zengin olamazsınız, ancak ortalamanın üzerinde güzel paralar kazanabilirsiniz. Umarım yeni iş kurmakla ilgili verdiğim ipuçları yardımcı olur. Bu konuda herhangi bir sorunuz olursa veya sizin de bir tavsiyeniz varsa, lütfen aşağıdaki yorum kısmına ekleyin.