
Topuk Dikeni Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok insan ayak tabanına aşırı yük bindirdiği zaman ya da aşırı zorladığından dolayı ve sonrası da dokularda ödem meydana gelerek, hematom ve iltihap sonucunda da kireçlenme oluşmaktadır. Bunların sonucunda da zaman geçtikçe bu kireçlenme büyüyerek çıkıntı halini almaktadır. Bizlerde bu olaya “Topuk Dikeni” diyoruz.
Genellikle topuk dikeninin uzunluğu 2 santime kadar ulaştığında topuk dikeni çıkıntısı röntgende kendisini hemen göstermektedir. Yalnız röntgenlerde kendisini göstermeyecek kadar küçük olan topuk dikenleri de olduğundan dolayı bizlerde buna “topuk dikeni sendromu” demekteyiz. Topuk dikeni genellikle topukta ağrıya neden olabilen bir hastalık değildir.
Topuk dikeninde ağrıya daha çok “plantar fasiit” olarak bilinen topuktaki yumuşak dokunun iltihaplanması neden olmaktadır. Plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden alakasızca meydana gelmektedir. Ayrıca da plantar fasiit ve topuk dikeni ağrısı sık karşılaştığımız iki hastalıktır diyebiliriz. Hatta günümüzde bu her iki hastalığı “topuk dikeni” denilmektedir. Topuk dikeni çoğunlukla düztabanlı, ayak basma ve fazla kilo sorunu olan kişilerde daha sık görülmektedir. Topuk dikeni tedavisinde ise;
* Topuk dikeninin oluşmasına sebep olan esnekliğini yok eden ve küçülen aşil tendonu yapılan egzersizlerle eski haline getirilmeye çalışılmaktadır. Aşil tendonu daha çok germe egzersizleri olarak bilinmektedir. Bu aşil tendonun egzersizler sayesinde kişinin ayağının eski haline kavuşmasını sağlamaktadır.
* Topuk dikeni tedavisinde egzersizler ve tabanlık uygulanması kullanılmaktadır. Bu uygulama sayesinde birçok kişi olumlu sonuçlar kat etmektedir. Yalnız bu yöntemle iyileşmeyen hastalara çoğunlukla atel kullanımı sağlanmaktadır. Bu atel tedavisi ayağın 90 derecede düz durmasını sağlamaktadır. Atel sadece gece kullanılmaktadır.
* Topuk dikeni hastalık tedavisinde uygulanılan tedavi yöntemlerden bir tanesi de fizik tedavi programlarıdır. Ancak tüm bu uygulamalara rağmen hastada hala bir iyileşme söz konusu değilse o zaman cerrahi müdahale söz konusu olacaktır.