Sosyal Fobi Nedir, Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?
Bireyin başkası tarafından dışlanacak korkusunu taşıdığı, kalabalık ortamlarda mahcup olacağı konusunda sürekli korkusunun olduğu kaygı bozukluğuna sosyal fobi denmektedir.
Kişiler başkalarıyla birlikte bulunması gereken ortamlardan korkarlar ve mümkün oldukça bu ortamlardan kaçmaya çalışırlar. Bu tür kişiler genellikle tek kalmayı tercih ederler. Karşılarındaki kişilerin kendileriyle alay edeceklerini, aptal olduklarını düşünecekleri korkusuyla gerilirler.
Toplum İçinde Endişe Duyarlar
Toplum içinde konuşurken ellerinin ya da sesinin titrediği fark edilecek korkusuyla kalabalıkta konuşmaktan tedirgin olurlar. Toplum içinde yaşadıkları sıkıntıdan dolayı yemek yemekten ve yazı yazmaktan kaçınabilirler.
Sosyal fobiden muzdarip kişinin korktukları başına geldiğinde ise, çarpıntı, nefes darlığı ve nefes kesilmesi gibi bedensel belirtiler ortaya çıkar. Sosyal fobisi olan kişiler, toplum içinde olumsuz bir şekilde yadırganacaklarına ilişkin büyük korku yaşarlar.
Korktukları durumla karşılaştıkları zaman sıklıkla anksiyete somatik semptomlarını yaşarlar. Her hastalık gibi sosyal fobi hastalığının da tedavi şekli vardır. Hastada ilaç tedavisi ve konuşarak hastanın psikolojik rahatlaması amaçlanır.
Her ikisinin de kullanıldığı durumlarda görülmektedir. İlaç tedavisinin ilk günlerinde bulantı, kusma, baş ağrısı ve uyku bozuklukları görülmekte olup zamanla bu ilaçların yan etkileri ortadan kaybolmaktadır.
En sık uygulanan tedavi şekli Bilişsel ve Davranışçı terapisidir. Bilişsel terapi şekli kişide kaygı duyguları ve bu kaygıya tepki olarak oluşan bedensel durumlar araştırılarak bir yol izlenir. Çocukluk çağında da görülebilen sosyal fobi en çok ergenlik dönemlerinde rastlanmaktadır.
Çekingenlik İle Karıştırılmamalıdır
Kişi çekingenliğinden dolayı sosyal fobi ile çoğu zaman karıştırılabilir. Çekingen olan kişilerde de bu durumlar görülebilmekte olup, kişi takip edilerek hangisi olduğuna karar verilmesi gerekilir. Çekingen insan toplum içinde konuşurken utanma duygusu yaşayabilir, ses tonu değişebilir. Ama bu durum kişide aşırı bedensel belirtiler gösteriyorsa sosyal fobi olma olasılığı yüksek ihtimaldir.