
Ödem Nedir ve Nasıl Oluşur?
İnsan bedeninde damar içi kan dolaşımı ve hücre içi besin ve oksijen dolaşımının yanı sıra lenfatik dolaşımda mevcut tur bu dolaşımın kan dolaşımından farkı kalp gibi bir pompa yardımı ile değil kasların hareketi ile ve vücudun alt kısmından yukarıya doğru boşaltımı yapılan bir sistem olmasıdır.
Ödem oluşumu lenfatik sistemde mevcut olan sıvının damar dışına çıkmasından kaynaklıdır. Damar dışına çıkan sıvı cilt altı dokusunda birikir ve vücutta, ayakta, bacakta, ellerde ve yüzde şişme oluşturur kimi durumlarda bu şişlikler ağrılıdır ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Ödem Neden Olur?
Ödem çok çeşitli nedenlerle oluşabilir yenen veya içilen gıdalar, kullanılan ilaçlar, hormon tedavileri gibi nedenlerle oluşabileceği gibi hamilelik nedeniyle yada kalp ve böbrek rahatsızlıkları kaynaklı olabilir.
Sürekli aynı pozisyonda kalma ve hareketsizlik özellikle ayak bölgesinde ödem oluşumuna neden olur, ödem yapan maddelerin başında alkol gelir.
Alkol vücuttan atılma esnasında vücuttaki suyu tutar ve su içme isteği oluşturur fazla su tüketimi ödemin Vücutta yayılmasına neden olur.
Vücutta Ödem olduğu Nasıl Anlaşılır?
Vücutta ödem olduğu çok kolay anlaşılabilir daha önceleri rahatlıkla giydiğiniz bir çorap ayak ve bacaklarınızda sıkmadan dolayı iz yapıyorsa; taktığınız yüzük saat gibi aksesuarlar iz yapmaya başladıysa vücudunuzda ödem oluşumu var demektir.
Ödem Hangi Hastalıkların Belirtisidir
Toplumumuzda sık görülen bir sağlık problemi olan ödem oluşumu önemli hastalıkların ilk belirtisi olabilir:
* Kalp yetmezliği
* Karaciğer rahatsızlıkları
* Böbrek yetmezliği
Durumlarında ödem görülür bu rahatsızlıklardan söz edebilmek için ödemin sürekli olması gerekir.
Ödem Nasıl tedavi edilir?
Ödem Vücutta oluşan bir hastalık belirtisi olabileceği gibi hastalığa bağlı olmadan hareketsiz yaşam yada gıda kaynaklı ödemler de oluşabilir gıda kaynaklı ödemler gıda tüketimi bırakılarak çözülür.