Myomlar; çoğu kadında sıkça görülebilen iyi huylu yumrulardır. Neden oluştukları tam olarak bilinmemekle beraber, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen etkisiyle büyüyebildikleri düşünülmektedir. Genel olarak rahimdeki kas katmanını meydana getiren hücrelerde gelişmektedirler.
Rahim iç duvarında oluşabildikleri gibi, rahim dış yüzeyinde de gelişmeleri mümkündür. 30-40 yaş arası kadınların %20-25’inde myom görülmektedir. Küçük oluşumlar genellikle bir belirti vermezler.
Myomların yer, şekli ve boyutu farklı olabilmektedir. Birkaç milimetreden, rahim boyutuna ya da karın boşluğunu dolduracak boyuta gelebilirer. Rahimde bir ya da birkaç değişik boy myom oluşması mümkündür.
Myomlar bazen büyük dahi olsalar, rahimde bulundukları bölge nedeniyle hiçbir belirti vermeyebilirler. Belirti verdiğinde bu genel olarak; adet dönemlerin sıklaşması ve uzaması, kanamalarının artması, adet sancısında artma, adet dönemi dışında zamansız vajinal kanamalar ve bu kanamalardan dolayı oluşan kansızlık şeklinde kendini gösterir.
Bunlardan başka belde hissedilen künt ya da keskin ağrı, cinsel ilşki sırasında duyulan ağrı, idrar zorluğu veya sık idrara çıkmak, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve karında oluşan kramplar da myomun ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir.
Bu nedenle; kadınların sık sık jinekolojik muayeneden geçmesi şarttır ve myomlar bu muayene sırasında ve ultrason çekimi ile rahatlıkla tespit edilir.
Küçük ve sorun yaratmayan myomlar için genellikle tedavi ya da cerrahi müdahale gerekmez. Ancak şikayet ettirecek boyutta belirti görülmeye başlanmışsa bu; tedavinin gerekli olduğunu gösterir.
Myomlar iki şekilde tedavi edilebilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlarla veya cerrahi müdahale ile tedavi mümkündür. Myomları küçültmek için hormon bazlı ilaçlar kullanılabilir.
Myomların bulunduğu bölgeye bağlı olarak cerrahi müdahale yapılır. Bazen, histerektomi denilen, rahimin tamamen çıkartılması söz konusu olur. Bu nedenle en kısa sürede jinekolojik bir muayeneden geçmek oldukça yararlıdır.