Metabolik Cerrahi Nedir?
Kilo fazlalıkları kolesterol, diyabet, yüksek tansiyonla da seyri devam etmekte olan “Metabolik Sendrom” isim olarak da adlandırılmaktadır.
Metabolik Sendrom ameliyat yöntemi kullanılıp tedavi edilmesi “Metabolik Cerrahi” olarak da isimlendirilmektedir.
Metabolik Sendromu olarak da isimlendirilen ve kilo fazlalık ve ya obezite, 2 tip diyabet, hipertansiyon ile kolesterol metabolizma bozukluğu ile de seyredilmekte olan antite de büyük organ hasarı, iş kayıpları ile önemli maddi kayıplar yanında kalp damar hastalıkları da neden olma durumu üzerinde durulmakta olan ölüm sebeplerindendir.
Bu hastalık durumu ile ilgili olarak da hastalık durumu için de gelişim göstermesi beslenme durumu ile de alakalı olmaktadır.
Metabolik Cerrahi Genel Ortalama
Dünya üzerinde hem obezite hem de metaboli sendromu sıklığı artış göstermektedir.
Dünya nüfusu 1, 1 milyarı kilo ile yaklaşık olarak 400. 000.00 da obezite (Vücutta Kitle İndeks > 30) olma durumu da biliniyor. (1,2) Obezite eşliğinin en önemli hastalığı arası tip 2. diyabet, korone arter hastalığı, hipertansiyon ve benzeri metabolizma hastalıklarından da sayılabilmektedir.
Aynı zamanda obez hastalar kanser sıklığı daha da yüksek olmuş olunan bir durumdur.
(3-6) Obezite hastalığına eşlik etmiş hastalıklar da bulunuyor. 2004 yıl içinde dünya üzerinde 150. 000. 00 diyabet hastası için oluşum ve bu sayı 2025 yılı 300. 000. 00 ulaşabileceği tahmin edildi. (7,8) Tüm diyabet yaklaşık % 90 tip 2 diyabet hastaları oluşmaktadır (8) Artış gösteren hastalık sıklıkları, ek hasta gideri ile sağlık harcaması artış sebebiyeti gösterir.
Gelişiminin çoğu olan ülkelerde obezite ile metabolik sendromun sıklıkları da alarm verici boyutlar ulaşım olup; artış şehir, fast- food tarzında beslenme alışkanlığında sedante yaşam tarzında gibi sebeplerde de 2030 yılı bahsi geçen oranlar % 150’ye ulaşan miktarlar içerisinde olmuş olduğu görülür.
Türkiye’de de erişkin popülasyon değişik çalışmalar olarak fark oran gösterilme ile de birlikte hemen hemen % 18’i obez olması nedeni ile ülkemizde erişkin popülasyon hemen hemen % 11’i tip 2 diyabet hastalığı gözlemlenen hastalar da vardır.