Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan KOBİ’ler, büyük boy işletmelerle rekabet edebilmek için değişik stratejiler kullanmaktadır. Bu stratejiler, fiyatlandırma politikası, insan kaynakları yönetimi, ürün stratejileri vb. başlıklarda toplanmaktadır. Marka değeri açısından büyük boy işletmelerle rekabet edemeyen KOBİ’lerin, genellikle rekabette kullandığı silahı ise insan kaynakları yönetimidir.
KOBİ’ler için İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi
Tüm dünyada ekonominin önemli bir parçası olan ve ticari dünyada söz sahibi olduğu anlaşılan KOBİ’lerin elindeki insan sermayesini verimli hale getirmek için insan kaynakları stratejisini profesyonel yapması zorunlu hale gelmiştir. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki, temel insan kaynakları politikası olarak yıllarca uygulanan “az insanla çok iş çıkartma” verimi düşürmektedir. Yeni nesil insan kaynakları çözümleri ise çalışandan yana bir politika izlemekle verimin daha da artacağını ispatlamıştır.
KOBİ’ler İçin Yeni Nesil İnsan Kaynakları Politikası
Tüm dünyada KOBİ’lerin ticaretteki payının önemi anlaşıldığı gibi, KOBİ’ler için de insan sermayesinin yönetiminin değeri anlaşılmıştır. Elindeki insan kaynağını iyi tanımak, bu kaynağı en verimli hale getirmek için KOBİ İK departmanları profesyonel hale getirilmiştir. İşe alımdan başlayan insan kaynakları süreci işten ayrılana kadar devam eder.
Çalışanların yeteneklerinin keşfedilmesi, yeteneklerini ortaya koyabilmeleri için gerekli ortamların sağlanması, performans yönetimi, ücretlendirme, çalışan memnuniyeti çalışmaları ve ayrıca çalışanlara eğitim verilerek farklı bakış açıları kazandırılması, ekip çalışması gibi alt başlıklar KOBİ’lerin verimli çalışması için önemlidir. Kendisine değer verilip, yatırım yapıldığını gören çalışanın, firmaya olan bağlılığı artmakla beraber performansının olumlu etkilendiği görülmektedir.
Kendi İK departmanlarına sahip KOBİ’ler olduğu gibi, bu hizmeti daha profesyonel alabilmek adına insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden hizmeti outsource eden firmalar da mevcuttur.