Binance

Kışın En Sık Görülen 5 Cilt Hastalığı

Kış aylarında havaların soğuması, hava kirliliğinin fazlalaşması, rüzgarları şiddetlenmesi ile bir takım cilt hastalıklarıda meydana gelmektedir. Tabi yine kış aylarında terleme oranının düşmesi ve su içiliminin azalması da sıralayacağımız hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor.

  1. Seboreik Egzema

Stres, gıda türleri ve çevresel faktörler ile meydana gelen kronik bir rahatsızlıktır. Soğuk havalarda nem kayıpları, rüzgarın oluşması ve sürekli sıcak su ile banyoların yapılması bu hastalığı tetikleyen başlıca etkenlerdir. Seboreik egzema, genel olarak yüz, saç derisi ve göğsün üst bölgesinde meydana geliyor. Başlıca belirtileri ise kızarıklık, pullanma ve saç derisinde kepeklenme gibi başlıyor.

Bu hastalığı engellemek için öncelikle yüksek dereceli sıcak su ile banyo yapmamalı ve ılık su tercih edilmelidir. Ayrıca rüzgarlı havalarda dışarıya çıkmamak veya çıkıyor iseniz cildinizi yağsız nemlendirici ile korumaya almalısınız.

2. Sedef

Sedef hastalığı genellikle stres ile başlayan kronik bir rahatsızlıktır. Ayrıca kış mevsiminde meydana gelen grip de bu hastalığı tetiklemektedir. Havaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığı aşırı kaşınmalar meydana getiriyor. Genellikle bu hastalık diz, dirsek ve saçlı deride yaygın görülüyor.

Sedefe güneş ışınlarının iyileştirici etkisi vardır. Güneşli havalarda 15-20 dakika güneş ışınlarını almak fayda sağlayacaktır. Ayrıca kapalı ortamlarda çalışan kişilerin öğle paydoslarında mutlaka hava almaya çıkması gerekmektedir.

3. Kontakt Dermatit

Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan biri de kontakt dermatittir. Özellikle soğuktan etkilenen el ve yüz bölgesinde kuruma, çatlama ve kaşıntı oluşturuyor. Bu tip durumlar kişiyi oldukça rahatsız etmektedir.

Açık havaya çıkarken mutlaka ellerinizde eldiven olsun. Ayrıca el ve yüze yağsız nemlendiriciler de sürülebilir. Bu sayede soğuk ve rüzgar cilt üzerinde tahriş oluşturamayacaktır.

4. Kaşıntı

Genelde cilt üzerinde kaşıntılar meydana geldiğinde her kişi bunu sedef veya egzema olarak algılıyor. Fakat her kaşıntı bu hastalıkların belirtisi değildir. Bazen kaşıntı başlı başına bir rahatsızlık olabiliyor. Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle kuruyan cilt üzerinde bir takım tahrişler meydana gelebiliyor. Oluşan tahriş ile ciltte çatlama ve kurumalar sıkça meydana gelebilir. Bu durumda ise cilt üzerinde ciddi kaşıntılara maruz kalabilirsiniz. Ayrıca aşırı stres de insanlarda psikolojik olarak kaşıntılara neden olabilir. Yine farklı bir durum gördüğünüz bir cisim, hayvan da kaşınmanıza neden olabilir.

5. Pernio

Bu rahatsızlık soğuk havalarda uzun süre kalınması durumunda ellerde, ayaklarda ve burun içindeki damarların daralmasına yol açıyor. Bunun sonucunda ise ciltte kızarıklık, kabuklanma ve yanma hissiyati oluşuyor.

Bu tip durumlara maruz kalmamak için kış aylarında düzenli egzersiz yapmak gerekiyor. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırmak için serbest cildi sıkmayan kıyafetler tercih edilmelidir.

Binance

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir