
Kaygı İle Başa Çıkma Stratejileri
Kaygı, yani anksiyete, gelecekte ortaya çıkması muhtemel olan bir tehlike veya tehlikelere karşı duyulan yoğun endişedir.
Kaygı, kişinin bedeninde ve düşüncelerinde değişikliğe sebep olur. Kaygının kaynağı belli değildir, yani şu anda belli bir duruma verilen bir tepki değildir.
Henüz gerçekleşmemiş olan; ancak kişinin zihninde gerçekleşeceği düşüncesinden kaynaklanan ve gerçekleşmiş gibi tepki verilen bir durumdur. Yani kaygılanan kişinin sıkıntıları somut bir olaya dayalı değildir.
Kaygılanmak Normal Mi?
Aslında, kaygı günlük hayatın normal bir parçasıdır. Kaygılanılması gereken, kişinin uyanık ve hafif stresli olması gereken durumlarda hiç kaygı yaşamamak da normal bir durum değildir.
Bu yüzden, iş, çocuklar, sınav, aile gibi konularda kişi bir miktar kaygı duyabilir. Böylece kişi, bu alanlarda yaşayacağı sorunlara karşı uyanık kalır ve hızlı karar verip çözüme ulaşma olasılığını yükseltmiş olur.
Kaygı İle Nasıl Baş Edilir?
Kişiyi rahatsız eden kaygı durumundan kurtarmak mümkündür. Bunu için işe yarayan belirli yöntemler mevcuttur.
1. Olumlu Düşünmeli
Olumlu düşünce ve olumlu cümleler hayatın parçası olmalıdır. Yapamayacağım, başaramayacağım gibi cümleleri değiştirerek motivasyonu arttırıcı yeni cümleler kurmak gerekir. Bu şekilde kişi, kendisine her gün telkinde bulunmalıdır.
2. Mükemmeliyetçi Olmamalı
Her şeyin yolunda gitmesi ve kusursuz olması gerektiği düşüncesi ütopik bir düşüncedir. Yolunda gitmeyecek veya eksik kalacak bir şeyler muhakkak çıkacaktır. Bu durumlara psikolojik olarak hazırlıklı olmak gerekir.
3. Düzenli Uyku Uyumalı
Uykusuzluk, kişide stres ve kaygıya yol açabilir. Uykuda salgılanan ve kişiyi rahatlatan melatonin hormonu stresi azaltan önemli bir faktördür. Bu nedenle düzenli uyku uyumak gerekir.
4. Doğru Nefes Alma Yöntemlerini Öğrenmeli
Nefes egzersizleri beyne bol oksijen gitmesini ve vücudun rahatlamasını sağlar. Doğru nefes alan kişiler, vücutlarını daha rahat gevşetebilir ve rahatlatabilirler.
Doğru nefes yöntemlerinden birisi şudur: Öncelikle nefesinizi iyice boşaltın. Baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın ve 4 saniyede nefes alın. Ardından nefesinizi vermeden işaret parmağınızla sol burun deliğinizi kapatın ve bu defa 8 saniyede nefesinizi verin.
Bu egzersizi sık sık yaparak beyne oksijen gitmesini sağlayabilir ve rahatlayabilirsiniz.
5. Spor Yapmalı
Fiziksel egzersizler bedendeki stres ve gerginliği alarak kişiyi rahatlatır. Spor, uzun vadede de kaygıyı azaltmakta oldukça etkilidir.