Kalp krizi günümüzde en yaygın sorunlardan biridir. 30 yaş üstü her kişi de kalp krizi riski atar ve tehlike altına girer. Tabi bunun da bazı faktörleri vardır. Kalp krizi nedenleri bir çok unsura bağlıdır.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp kasını besleyen koroner damarlardan birinin tıkanması sonucu kalp krizi meydana gelir. Kalp krizi her an meydana gelebilir. Dinlenme esnasında veya hareket halindeyken ortaya çıkabilir. Kalp kasının yeteri derecede oksijen almaması nedeniyle kalbin o bölgesindeki dokuların ölümü gerçekleşir. Bu yüzden ise kalp yeteri kadar kan pompalayamacağı için kişi büyük risk altına girer.
Kalp Krizi İçin Kimler Risk Altında?
Risk faktörleri 30 yaş üstünde başlıyor. Özellikle de 45 yaş üstü erkek ve kadınlar daha da risk altında giriyor. Ayrıca 50 yaşın altında ailesinde kalp krizi geçirmiş kişi varsa diğer bireylerde risk altına girebiliyor. Diğer etkenler ise, sigara içenler, yüksek tansiyonu olanlar, kötü kolestrol bulunanlar ve şeker hastalığı gibi durumlar da kalp krizini tetiklemektedir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi belirtileri için en büyük husus kişi hiç hareket etmediği halde göğüs kafesi ortasında çok şiddetli ağrı çekerse ve akabinde nefes darlığı başlarsa kalp krizi yaşanıyor demektir. Tabi bunlarla birlikte seyir edebilen diğer unsurlar sol kol ağrısı, soğuk terleme ve bulantı gibi durumlar sıralanabilir. Eğer bu tip durumlar yaşanıyorsa çok acil tam teşekküllü bir hastaneye gitmek gerekiyor.
Kalp Krizinden Nasıl Korunulur?
Kalp krizinden korunma yolları için öncelikle sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Ayrıca tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kötü kolestrol da kalp krizini tetiklediği için bu faktörlerin tedavi edilmesi gerekiyor. O nedenle uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Fazla kilosu bulunan kişilerde diyet uzmanlarından yardım alabilir ve spora önem verilmelidir.
Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalı?
Kalp krizi geçiren kişiye asla su içirmemek gerekiyor ve kolonya gibi şeyler sürülmemesi lazım. Hemen 112 acil aranmalı ve ambulans istenmelidir. Bu süre zarfında kişi düz yere yatırılmalı ve üzerindeki rahatsız edici kıyafetler var ise çıkarılmalıdır. Bu tip durumda hasta en yakın hastaneye götürülmelidir. Kalp krizinde ilk 1 saatin hayati önemi vardır. Eğer kişi 1 saat içinde hastaneye yetiştirilebilirse kurtulma şansı çok yüksektir.
Kalp Krizi Tedavisi
Kalp krizi nasıl tedavi edilir diyorsanız hasta 2 ile 7 gün arasında hastanede kalır. Sancılarını dindirmek ve kalp ritminin düzenli getirilmesi için bir takım ilaçlar verilir. Ayrıca bu süre zarfında nefes darlığının açılması, tansiyonu düşürmek ve kan pıhtılarını çözmek içinde tedaviler yapılır. Anjiografi salonunda tıkalı olan damarlar açılır ve stent takılır. Bu sayede kalp kası hücre ölümünü önlenir. Günümüzde geçerli olan tedavi yöntemleri balon ve stent ile tıkalı damarların açılmasıdır. Yine tekrar etmek gerekirse ilk 1 saat kalp krizinde hayati öneme sahiptir.