
İdrarda Kötü Kokunun Nedenleri Nelerdir?
Bir insan günde ortalama yedi kere idrara çıkar. Vücudumuzdan atılan bu sıvı, kanımızdaki atıkları da beraberinde götürür. Her zaman olmasa da, olduğunda dikkate almadığımız idrar kokusu neden görülür hiç düşündünüz mü?
Bunun belirli nedenleri vardır. Su tüketiminin azlığı en büyük neden sayılır. Bunun haricinde Diyabet, yiyecekler ve içeceklerde kokuyu etkileyen unsurlardandır. Tabi bu kokuya neden olan hastalıklar da mevcuttur.
Susuzluk İdrar Kokusu Nedenidir.
Vücuttan atılan idrar amonyak içerir. Eğer gün içerisinde suyu az içersek çıkan amonyak yoğun olur ve bu doğrultuda idrarda kötü koku meydana gelir. Susuzlukta idrarın rengi de koyudur.
Vücudu aşırı susuz bıraktığımızda kahverengi, daha az susuzlukta açık kahverengi, yeteri kadar su içtiğimizde ise idrar berrak olur.
Bir insan günde 2-3 litre su tüketmelidir. Bu sağlık açısından önemlidir. Yeterli miktarda tüketilen su atılan amonyağın seyrelmesini sağlar ve susuzluktan kaynaklanan idrar kokunun önüne geçmemizi sağlar.
Diyabet’de İdrarda Kokuya Neden Olur!
Dikkat etmemiz gereken konulardan biriside budur. İdrar kokusu, diyabetin de habercisi olabilir.
Diyabet hastaları idrarda tatlı bir koku olduğunu söylerler, diyabet hastalarında idrarla atılan şekerden kaynaklanır bu durum. Normal bir insan çok şeker tüketse de idrarda tatlı koku olmaz.
İdrarda Kokuya Neden Olan Yiyecek Ve İçecekler.
Soğan ailesinin üyesi olan kuşkonmaz, soğan, sarımsak tüketimi de idrarda kokuya neden olur.
Tükettiğimiz kahve miktarının yüksek olması da idrarın kokmasına neden olur.
İdrar Yolu Ve Mesane Enfeksiyonları
Vücudumuzun dışında olan yaralanmalarda oluşan enfeksiyonlar nasıl kokulu oluyorsa içeride olanlarda aynıdır.
İdrar yolundan atılan bu sıvı buradaki iltihaptan ve enfeksiyondan etkilenir ve kokulu olur.
Kısacası idrarın kokmasının birçok sebebi vardır eğer yiyecek ve içeceklerden kaynaklı değilse doktora görünmenizde fayda var.