Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, bakterilerin idrar yolundan mesaneye kadar ulaşarak sebep olduğu bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun olduğu bölgeye göre çeşitleri vardır; eğer sadece mesanede görülürse ‘’sistit’’ adı verilir. Fakat enfeksiyonun böbrekler ve üst idrar kanalına yayıldığı zaman oluşan rahatsızlığa da ‘’piyelonefrit’’ adı veriliyor. Sistit ( alt idrar yolu enfeksiyonu) , piyelonefrite göre ( üst idrar yolu enfeksiyonu) daha az risk taşır.
Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaşama riski yüksek olmasa da; bu dönemde yaşanan enfeksiyonlar çok kolay yayılır ve anne ile fetüse zarar verebilir. O yüzden hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olursa hiç vakit kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri;
- İdrara çok sık çıkma,
- İdrarda ağrılı yanma yaşanması,
- Bel ya da pelvik bölgesindeki ağrılar,
- Kanlı ya da bulanık idrar,
- İdrarda oluşan ağır koku belirtileri en belirgin işaretlerdir.
Uzmanlar bu belirtiler haricinde aşağıdaki şikâyetler görüldüğünde acil durum belirttiğini söyleyerek, hiç zaman kaybetmeden doktora gidilmesini öneriyorlar.
- Ateş
- Bulantı ve kusma
- 65 yaşın üstünde olmak
- Hamilelik
- Kaburganızın altında ya da sırtınızın bir tarafında hissedilen ağrınız varsa…
Çocuklarda Oluşan Belirtiler;
Bebeklerde ve çocuklarda en sık rastlanan şikâyet idrar sırasında yanma yaşanmasıdır. Bebekler sıkıntılarını anlatamadıkları için aşağıdaki belirtilerin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir;
- Sebepsiz çıkan ateş
- Aniden kesilen iştah
- Sebepsiz yaşanan huysuzluk
- Kusma
- Eğer tuvalet eğitimini tamamlamış 2-4 yaş arasında ise;
- Altına kaçırma
- Sık sık idrara çıkmak istemesi gibi…
İdrar Yolu Enfeksiyonunun Teşhis ve Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu olup olmadığınızı anlayabilmek için doktorunuz bazi testler isteyecektir. Öncelikle bir idrar testi yapılarak sonuçlar incelenir. Enfeksiyona sebep olan bakterinin türü belirlenerek hangi ilacın kullanılacağına karar vermek için ardından bir idrar kültürü yapılır. Eğer hasta idrar yolu enfeksiyonunu çok sık yaşıyorsa, buna bağlı bölgenin ultrason veya tomografisi incelenebilir. Ayrıca mesanenin incelenmesi için kullanılan sistoskopi de iyi bir teşhis yöntemidir.
Genellikle idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik kullanımı tercih edilmektedir. Her antibiyotik her bakteri türüne iyi gelmediği için, öncelikle doktorunuz size uygun antibiyotiği belirler. Şikâyetleriniz antibiyotik tedavisine başladıktan birkaç gün sonra geçmeye başlayabilir. Fakat doktorunuzun da önereceği şekilde iyice iyileşebilmeniz için ilacı 1 hafta kullanmanız gerekecektir. Ayrıca mesanedeki yanma ve ağrılar için ek olarak doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri de kullanabilirsiniz.