
Bir evin olmazsa olmazlarından biri olan halı, aynı zamanda işyerlerinin, toplu mekânların da vazgeçilmezlerindendir. En sağlıklı koşullarda kullanılması gereken eşyalardan biridir. Zorlu yaşam şartlarının getirmiş olduğu iş hayatı gereği devamlı ayakaltında bulunan halılar farkında olmaksızın birçok bakteri barındırdığından vücutta mantar ve pek çok deri hastalıklarının oluşumuna sebebiyet verirler. Bütün bu sağlıksız gelişimlerin yanı sıra astım, nefes darlığı ve solunum sistemi hastalıklarına yol açabilirler.
Bu tür hastalıkların oluşumuna fırsat vermemek için temizlik şartlarına önem vermek başlıca konulardan biridir. Halı temizliği sürecinde bilinçli olarak işlemlerin yapılması gerekiyor. Başta Mezitli olmak üzere Mersin’in her ilçesinde temizliğini yaptığımız halı, kilim ve yollukların dokuları ve renklerine zarar vermeden, bakterilerden uzun süreli dezenfektanlar tercih edilmeli. Bu işlemlerin yanında halı yıkama sırasında püf noktalarını bilerek temizlik ve hijyenlik sağlamak halıların ömrünü uzatmak için insan sağlığına gereken katkıyı sağlar.
Halılar üzerindeki kirler, mantarlar, küfler ve bakterilerin oluşmasında sıcaklık, nem ve sağlıksız koşulların bulunduğu ortamdaki hava sirkülâsyonu çok önemli rol oynamaktadır. Sıcak ve rutubetli ortamlarda kolayca üreyen mantar ve bakteriler ayaklardan başlayarak vücuda girerek çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenden ötürü silme ve yıkama işlemine tabi tutulan halıların kuruma süreci ve şartlarına göre kurutulması, bu işlemden sonra açık ve havadar mekânlarda bir süre bekletilmesi gerekli olan hususların başında gelir.

Yer zeminleri önemli
Halılar ilk günkü görünümlerini zaman geçtikçe kaybedebilir. Bunun yegâne sebebi günlük kullanımdan meydana gelen kirlenmeler ve doğru kullanılmama yöntemlerinden kaynaklanarak halının üzerindeki kalıcı hasarlardan oluşur. Halı temizliğinde ve sağlığımıza uygunluk sağlamada diğer sağlıklı metotlardan biri de kullandığınız yer zeminleridir. Yer döşemelerinde tahta kullanımı oldukça kir tutar ve temizliği zordur. Bu sebeple silinmesi ve yıkanması kolay parke döşemeleri tercih etmekte fayda sağlar. Parke seçiminde sağlığa en uygun olanları seçilmelidir.
Halıları düzenli periyotlarda temizlemek detaylıca yapılan temizliği oldukça kolaylaştırır. Ayakaltı ve devamlı basılan halıların haftada en az bir kez elektrikli süpürgeyle tozlarının alınması gerekmektedir. Bu sayede halıların uzar ve üzerinde fazla kir ve toz birikmesi önlenir. Halı temizliğinde ilk yapılacak basit işlemlerin başında halıda bulunan lekeler temiz suya karıştırılmış halı şampuanlarıyla ve sert kıllı fırçalarla temizlenmelidir. Halıların üzerinde zamanla oluşan kokuların giderilmesi için karbonat kullanılmalıdır. Temizlik malzemeleri ve ürünlerini bütün bunlar yapılmadan önce ufak bir alanda denenmelidir. Halılara dökülmüş olan kahve lekeleri ya da birikmiş kirler tozlar olabileceğinden süresi geciktirilmeden temizlenmelidir. Her ne sebepten olursa olsun halıların temizlenme zorunluluğu vardır.
Nasıl Temizlenmeli?
Halı temizliğinde etken maddeler halı temizleme tozları, sabun ve şampuanlardır. Bazı zamanlarda karbonat kullanılabilir. Halı temizliğinin ilk aşamasında bu tozlar yüzeye serpilerek bir süre bekletilmelidir. Bu süre içinde halıdaki kirler yumuşar ve kötü kokuların üzerinden çıkması sağlanır. Mezitli Halı Yıkama tesisinde yıkamaya geçmeden önce de elektrikli süpürgeyle süpürülmesi gereklidir. Halılar genelde halı şampuanlarıyla yıkanır. Kullanılacak olan halı şampuanlarının temizleme kurallarına uygun olarak kullanmak en sağlıklı yollardan biridir. Şampuanların suyla karışımından önce kullanma talimatının okunması unutulmaması gereken hususlardandır. Bu ürünlerin kullanma talimatında belirtilen ölçülerde kullanılması şarttır. Halı şampuanları halı büyüklüğüne göre yeterli derecelerde kullanılmalıdır: Yıkama işlemi esnasında halılar fazla ıslatılmamalı, gereksiz ölçülerde şampuan kullanılmamalıdır. Fazla ıslatılmış halıların kuruma süreci daha uzundur. Halılarda mevcut ve çıkmayan inatçı lekeler sert kıllı fırçalar sayesinde çıkarılmalıdır. Halıları kuru bir ortam veya güneş ışığında açık, rüzgârlı alanlarda kurutun. Halının iyi kuruma süreci yaklaşık 2-3 gün içinde gerçekleşir. Bu süreçten önce yerlerine serilmemelidir. Kuruma süreci bitiminde halı serildikten sonra tekrar elektrik süpürgesiyle süpürülerek kullanıma hazır hale getirilmelidir.