
Girişimciler İçin 8 İpucu
Eğer blogrom.com adlı sitemi takip ediyorsanız uzun zamandır yazı yazamadığımı farkediyorsunuzdur. İş yoğunluğu vs derken kafayı toparlayıp yazı yazmaya vakit bulamaz oldum pek.
Geçtiğimiz ay aile işimiz haricinde yeni bir işe soyundum. Şirket kurulumu vesaire derken şu an hala yapılanma aşamasında olan yeni bir işe sahip oldum. Bu sürede aklıma bir çok girişimci adayı için faydalı olacağını düşündüğüm bir liste hazırladım.
İlk kez kendi işinin sahibi olacaklar için umarım işe yarayacak olan 8 ipucu şöyle:
1 ) Odaklanın!
Yapacağınız işe tam olarak odaklanın. Siz işinizi yapmaya, belli bir düzen oturtmaya çalışırken yüksek ihtimal önünüze bir sürü yeni fırsat (bir çoğu gerçekleştirilmesi imkansız) ve fikirler çıkacaktır karşınıza. Bunların hepsini görmezden gelin diyemesemde, her gördüğünüzü, duyduğunuzu kısa yoldan köşeyi dönebileceğiniz bir iş olarak görüp saldırırsanız ana işinizde neredeyse hiç yol alamazsınız.
Gazetelerde, dergilerde, arkadaş muhabbetlerinde duyacağınız özendirici, yüksek kar marjlı görünen iş alanları emin olun ki var olması o kadar da kolay olmayan alanlardır. Zaten öyle olmasa bile sizden önce o yüksek marjlar vaadeden alanlarda ki boşluklar yüksek ihtimal sizden önce başkaları tarafından doldurulmuştur.
Bu sebeple, kendi işinize tam olarak odaklanın. Herşeyi bir arada yapmak ne yazık ki pek mümkün değil. 10 şeyi yarım yarım yapacağınıza, 1 şeyi tam olarak yapın. Kesinlikle başka bir alana geçmeniz gerektiğini düşünüyorsanız bu ana projenizde bir sorun olduğuna işaret edebilir.
2 ) Bildiğin işi yap!
Sadece havalı ve potansiyel yüksek kar marjları için iş kurma. Mutlu olacağın, ilgi alanına ve yeteneklerine uygun gerçekten bilgili olduğun alanda bir iş kurarsan başarı şansın yüksek olur.
3 ) 30 saniyede anlat
Hiç ummadığınız bir anda potansiyel bir müşteri veya size gereken sermayeyi sağlayabilecek bir yatırımcı ile karşılaştınız. Size ne işle uğraştığınızı sorduğu anda karşınızdakine girişimcilikle ilgili ne yaptığınızı, hedeflerinizi, avantajlarınızı kısa ve öz bir şekilde anlatabilmelisiniz. Kendinize 30 saniyede bütün bunları anlatabileceğiniz bir taslak belirleyin. Unutmayın, “az, çoktur”.
4 ) Yardım İsteyin
İtiraf edin, siz de dahil kimse her şeyi bilemez. Sizden daha tecrübeli, bilgili ve mümkünse benzer alanlarda faaliyet gösteren kişilerden destek alın. Sizin içinden çıkamadığınız durumların başkaları için çok kolay çözümleri olabilir.
5 ) Paranıza Sahip Çıkın
Yeni iş kuran bir çok kişi büyük bir hevesle çok şık bir ofis, pahalı takım elbiseler hatta spor bir araba sahibi olmayı diler. Bu isteklerinize umarım en kısa zamanda sahip olabilirsiniz, ancak şu an için siz bütün sermayesi cüzdanınızda bulunan para ile sınırlı olan bir girişimcisiniz. Paranızı savurmayın, harcadığınız ve kazandığınız her kuruşu izleyin. Sadece güzel gözüküyor veya havalı diye gereksiz olmayan şeylere harcama yapmayın. Elinizde olabildiğince nakit tutmaya çalışın.girisimcilikboga
6 ) Hata Yapın!
Hiç bir iş kitabı, hiç bir seminer size geleceği anlatamaz veya başarılı bir girişimci olmanızı garanti edemez. Bazı şeyleri yaşayarak, tecrübe ederek, para kaybederek, hata yaparak öğrenmelisiniz. Önemli olan yaptığınız hatalardan ve yaşadığınız deneyimlerden ders alarak bundan sonra adımlarınızı ona göre atmak.
7 ) İcraata Geç!
Az konuşup, çok iş yapın. Sağda solda şöyle yaparız, böyle ederiz gibi sizi hem baskı altında bırakacak, hem kendini beğenmiş gösterecek laflar yerine icraate geçin. Bırakın siz değil, yaptıklarınız konuşsun.
8 ) Çıkış stratejini belirle
Herşeyi denediniz, gereken her türlü yatırımı yaptınız ama elinizde olan veya olmayan nedenlerle beklediğiniz başarıyı yakalayamadınız. Olabilir, bu çok normal. Burada dikkat etmeniz gereken, işler daha fazla kötüye gitmeden ceketinizi alıp gideceğiniz zamanı bilmek. Bataklıkta debelenmenin alemi yok, belki de başka bir iş / meslek size çok daha fazla kazanç sağlayabilir.