
Görme işlevinin normalde olması gerektiği gibi olmamasına sebep olan katarakt, gözün ilk adımında yer alan göz merceğinin matlaşmış bir hale gelerek ışık geçişine izin vermemesine neden olan ciddi bir rahatsızlıktır.
Katarakt her ne kadar günümüzde yeni yeni kullanılan FAKO yöntemli katarakt tedavisi ile tedavi edilebilir bir hastalık olsa dahi asırlardır sayısız insan bu rahatsızlık nedeni ile görme yetisini maalesef kaybetmiştir.
Görme işleminin olması için ilk olarak nesnelerden yansıyan ışığın göze gelerek göz içine ulaşan ışınların elektrik sinyallerine dönüştürülmüş olarak beynin arka kısmındaki görme merkezine iletilmesi gereklidir.
Gözün en dış tabakası olarak ise kornea ile lens tabakasının matlaşmasına neden olan katarakt rahatsızlığı, ışığın bile göze girmesinin engellenmesine neden olur. Uzaktaki ve yakındaki nesnelerden net bir şekilde görüntü alınamadı şeklinde başlayan ve hızla ilerleyerek görme kaybına bile neden olabilen bu hastalık, toplumda yaygın olarak yaşlılık hastalığı olarak anılır.
Katarakt ameliyatı, dünyada da olduğu gibi Türkiye’de yaygın olarak FAKO cihazı ile yapılırken modern tıbbın imkanları da her geçen gün daha da artmaktadır. Bunun dışında ise diğer modern teknolojilerden destek alınarak FAKO cihazları ile yapılan bu ameliyatların süresinin kısalması sağlamıştır.
FAKO cihazı çok yüksek frekansları periyodik şekilde üreterek merceğe gönderip kataraktı temizlemeyerek tedavisinin tamamlanmasını sağlamaktadır.