
Elektronik Ticarette Nasıl Başarılı Olursunuz
Elektronik ticaret bundan bir kaç yıl öncesine göre oldukça kolaylaştı. Aylık 150 lira gibi bir maliyetle (hatta açık kaynak yazılımları kullanarak sıfıra yakın bir maliyet ile) e-ticaret sitenizi kurabilir, ticarete başlayabilirsiniz. Ancak ne yazık ki bütün bunlar internet sitenizi kurmak ile bitmiyor. Başarılı olabilmek için dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var.
Bir e-ticaret sitesi açmak isteyen girişimci neredeyse hiç bir yatırım yapmadan ürünlerini internetten bütün dünyaya sergileyip satabilme imkanına erişiyor. Ancak satabiliyor mu orası biraz meçhul. Milyonlarca e-ticaret sitesi arasından dikkat ederseniz sadece bir kaç tanesi başarılı olabiliyor. Türkiye’de bile geçtiğimiz günlerde bir çok batan e-ticaret sitesi mevcut ve eğer dikkatli olunmazsa e-ticaretin kardan çok zarar getirdiği kesin. Bunun için düzgün bir planlama yapılması ve bu işe ciddi ciddi girmeyi düşünüyorsanız profesyonellik şart.
E-TİCARET SİTEMİZİ NASIL KURACAĞIZ
Girişte bahsedildiği gibi sistemi kurmak ve sitenizi yayına sokmak çok kolay. Tabi maliyet ve kolaylık satacağınız ürünlere göre ve sitenizin daha doğrusu dükkanınızın vitrininin ne kadar profesyonel ve göz alıcı gözükmesini istediğinize göre değişiyor. Açık kaynak kodlu bedava yazılımlar (Oscommerce, Zencart, Prestashop, Magento vb) ile sadece sunucu ve alan adı kirası vererek 60 70 TL karşılığında sitenizi açabilirsiniz. Tabi bunun için ya internetten biraz anlamanız ya da anlayan birinden yardım almanız gerekiyor.
Sıfırlara yakın bir maliyetle başlayan site kurma işlemi 10 – 15 bin dolarlara kadar çıkabiliyor. Benim tavsiyem size 100 150 liraya site sağlayacağını vadeden şirketlere kanmamanız. Çünkü bu firmaların sağladığı sistem ve altyapı büyük ihtimalle size bir yarar getirmeyecek ve ileride daha büyük bir yatırım yapmanızı ve emek harcamınızı gerektirecektir. Ortalama 1000 – 1500 lira bir maliyetle gayet hoş bir arayüze sahip ve stabil bir e-ticaret sistemine sahip olabilirsiniz. Bunun için google’da biraz araştırma yapmanız yeterli.
Sitenizi kurdunuz ve ürünlerinizi sergilediniz ancak bununla iş bitmiyor, hatta yeni başlıyor. Öncelikle havale ile ödemeleri alabilmek için bir banka hesabına (ki ekstra indirim sunmazsanız çok fazla kullanılmayacaktır) ve sanalpos hesabına ihtiyacınız var. Ne yazık ki eğer bilinen bir firma değilseniz bankalar size sanal pos vermeye pek yanaşmıyor. Bunun yerine bankaların ortak ödeme noktası (müşteri alım yapacağı zaman bankanın güvenliğini sağladığı bir siteye yönlendirilir ve ödeme işlemini bu güvenlikli sayfada yapar) sistemlerini de kullanabilirsiniz ama ben yine de sanalposun çok daha faydalı ve kullanılması kolay olduğunu düşünüyorum.
Elektronik mağazanızın hayatına devam etmesi için onu gerçek bir mağaza, yaşayan bir varlık olarak düşünmeniz ve öyle yaklaşmanız gerekir. İlgisiz bıraktığınız, görüntüsüne, vitrinine dikkat etmedeğiniz bir mağaza orta vadede zarar etmeye mahkumdur.
BESLEYİN ve BÜYÜTÜN
Bir e-ticaret sitesinin herşeyden önce doğru bir içerikle beslenmesi gerekir. Kopyala yapıştır ile değil, kendi cümlelerinizle ürünlerin ayrıntılı bilgileri, resimleri hatta videoları satışlarınızı arttırmada ve fark yaratmada önemli bir etken olacaktır. Ürünü gerçekten görmeden satın alacak olan kişi, ürünü bütün ayrıntılarıyla görmek ve incelemek isteyecektir. Sizin yazdığınız övgü dolu ayrıntılar veya teknik özelliklerin yanı sıra müşterilerinizi de işin içine katarak ürünlerinize puan vermelerini, yorum yazmalarını sağlayabilirsiniz. Unutmayın, başkalarının fikri, mağaza sahibi olarak sizin fikirlerinizden çok daha fazla itibar görecektir.
TANITIN ve GÜVENDİRİN
Milyonlarca e-ticaret sitesi arasında sesinizi duyurmalı ve kendinizini gösterebilmelisiniz. Bunun için kesinlikle itici toplu mail servislerini kullanmayın. Hem mailleriniz hedefine ulaşmayacak, ulaşsada ilgi görmeyip hemen silinecek ve sitenizin, markanızın ismi insanların aklında spam yapan, basit bir firma olarak kalacaktır. Bunun yerine hedef kitlenizi belirleyip segmentasyon yaparak CPP (click per pay) hizmeti veren sitelerde reklam yapabilirsiniz. Özellikle etkinlik açısından Google Adwords bunun için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bunun haricinde farklı sitelerde banner reklamı yaparak veya basılı mecralarda reklam yaparakta adınızı duyurabilirsiniz.
Ayrıca güven kazanmak için bütün alışveriş süreci hakkında bilgi ve yardım dökümanları oluşturun ve herhangi bir problemde sürecin nasıl işleyeceğini ziyaretçilerinize gösterin. Bütün bu bilgiler sade ve anlaşılabilir şekilde olmalıdır.
MÜŞTERİYİ PİŞMAN ETMEYİN
Müşterinin aldığı herhangi bir üründe problem olmuş olabilir veya müşteriniz aldığı ürünü beğenmemiş olabilir. Böyle bir durumda kanunlara göre sanal ortamda yapılan alışverişlerde müşteriler koşulsuz şekilde 7 gün içerisinde ürün iadesi yapabilmektedirler. Bunu göz ardı etmeden, müşterilerinize karşı doğru bir tutumla yaklaşmanız, ne hata olursa olsun onların tekrar mağazanıza gelmesi için yeterli olacaktır.
ULAŞILABİLİR OLUN
Bunun haricinde ulaşılabilir olmalısınız.Ürün, kargo ya da herhangi bir konuda size ulaşmak isteyen kişiler zorlanmadan adres bilgilerinize, telefonunuza ve e-posta adresinize ulaşabiliyor olmalı. Bu, müşterilerin size duyduğu güveni arttıracak, sizi sanal bir kişi olmaktan bir nebze kurtaracaktır.
BAŞARILI MODELLERİ ÖRNEK ALIN
Bir çok başarılı girişimci hatta sanatçı yaptıkları işlerde başkalarından esinlenmişlerdir. Siz de bu konuda örnek olarak gördüğünüz ve başarılı olan elektronik ticaret mağazalarını inceleyin ve onlardan ne eksiğiniz olduğunu, onların neyi nasıl yaptığını araştırın. Eksikliklerinizi görmek, hatta yeni iş fikirleri edinip onların önüne geçmek için çok yararlı olacağına emin olabilirsiniz.
Sonuç olarak, aslında e-ticaret ve bu konuda yapılması gerekenler buraya yazamayacağım kadar uzun (SEO, teknik altyapı, lojistik, pazarlama vs gibi bir çok şey). Bilmeniz gereken en önemli şey, sattığınız ürünler konusunda dürüst olmanız, mağazanıza ilgiyle yaklaşmanız ve yenilikleri sürekli takip etmeniz. Eğer bunları ve zamanla edineceğiniz tecrübeyi de işinize olumlu bir şekilde uygulayabilirseniz ve başarılı olmamanız için hiç bir sebep yok.