Çocuk büyütürken onunla kurulacak iletişim çocuk açısından oldukça önemlidir. Çünkü kurulacak olan iletişim nasıl ise hayat boyunca çocuk üzerinde kalacaktır.
Sağlıklı İletişim Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir iletişimde öncelikle çocuğu çok iyi dinleyen bir birey olunması gerekmektedir. Kesinlikle dinliyormuş havası çocuğa verilmemelidir. O an dinleme durumu söz konusu değil ise bile daha sonra onu dinleneceği güzelce izah edilmelidir. Konuşma esnasında göz teması kurarak çocuğun kendini daha güvende hissetmesini sağlamalısınız.
Kesinlikle yukarıdan ona bakarak değil de yanına ya da kucağa alınarak dinlenmelidir.
Dinlerken evet, seni anlıyorum gibi ifadeler kullanılmalıdır. Yanlış bir şeyi anlatsa bile ona her türlü konuda konuşma rahatlığını çocuğa verilmesi gerekmektedir. Sorunları var ise sorununu siz çözmek yerine ona çözüm yolları sunarak çözümün kendisi yapmasını sağlanmalıdır. Yanlış bir davranış sergilediği zamanda bile bu davranışından ders çıkarmasını sağlayarak aynı yanlışın tekrarlanması önlenebilir. Her durumda onu sevdiğinizi belli etmeniz gerekmektedir.
Yaşına uygun sorumluklar vererek onun kendisinin de bir şeyler başarabileceğini inandırmalısınız. Şayet bir söz verildi ise çocuğa karşı bunu yerine getirmeye gayret edilmelidir.
Sürekli sevdiğinizi dile getirerek çocuğa sevme duygusunu aşılamalısınız. Ona air belli sınırlamalar getirilmelidir. Bu sınırlar aşıldığında tatlı bir dille ikaz ederek bunun ona ne gibi zararlar vereceğini anlatmalısınız.
Ailecek programlar düzenleyerek aile birliktelik duygusunu çocuğa vermelisiniz. Çocuklar bu durumda ailesiyle birlikte olmak için can atacaktır.
Gün içerisinde yapması gereken aktiviteleri (oyun oynamak, televizyon izlemek gibi) aşırıya kaçmasını önleyecek şekilde izin vererek yapması sağlanmalıdır. Yatağını toplaması, dişlerini fırçalaması gibi gün içerisinde yapması gerekenleri yapması için uygun zemin oluşturulmalıdır. Bu tür durumlar dikkate alınıp uygulanarak çocuklarla sağlıklı iletişim kurulabilir.