Çocuklarda Çekingenlik
Çocuklarda çekingenlik insan içine girmeme sosyal ortamlarda bulunmama insanlarla diyalog kurmamam sonucu oluşan bir durumdur.
Çekingen çocuklar sürekli anneleriyle birlikte olmak isterler. Yani annelerinin yanından ayrılmak ve uzaklaşmak istemezler. Bu çocuklar anneleri yanlarında ayrılınca ağlamaya başlarlar ve korkuya kapılırlar.
Toplum içinde kendilerini yabancı hissederler. Çekingen çocuklar kendilerine soru sorulduğunda cevaplamak istemezler ve başlarını sağa sola çevirerek karşılık verirler.
Çekingen çocukların özgüvenleri yerinde olmaz ve bir çocuk için küçük yaşlarda kazanılacak özgüven çok önemlidir. Çekingen çocuklar sınıflarında genelde çoğu kişiden uzak arka sıralarda ve rahat edebilecekleri yerlerde otururlar.
Çekingenlik Nedenleri Nedir?
Çekingenlik çoğu kişiden kişiye değişir ve tabi ki nedenleri de değişir.
Çekingenlikte en büyük pay çocuğun ebeveynleri olan anne ve babaya aittir. Eğer ki ebeveynler çocuğa küçük yaşlarındayken düşüncelerine fikirlerine ve istediklerine karışırsa çocuk içine kapanık olur.
İçine kapanık olan çocukta toplumdan soyutlanır. Yani bir çocuğun çekingen olmasında ki en önemli etken ebeveynlerdir. Bir diğer etken ise çocuğun arkadaş ortamıdır.
Çocuk arkadaş ortamında sürekli ezilir, dışlanır ve terslenirse sıkıntıya girer ve özgüvenini kaybeder. Özgüven kaybı da çocuğun çekingen olmasına neden olur. Bu yüzden çocuk ailesi tarafından sürekli konuşturulmalı çeşitli aktivitelere katılmalı yani sürekli sosyal ortamlarda bulunmalıdır.
Çözüm Yolları Nelerdir?
Eğer ki çocuk ailesi tarafından çekingenliğe sürükleniyorsa bu ailesine anlatılmalı. Bu sayede çocuk ailesi tarafından biraz daha sosyalleşebilir. Çözüm yollarından en önemlisi çocuğun arkadaş ortamı sıkıntılıysa yani o ortamda sürekli dışlanıyorsa arkadaş ortamını değiştirip tekrar insan içine karışmayı denemeli.
Çekingenlik Aşılabilir
Çekingenlik bir hastalık değildir. Sadece bir psikolojik sıkıntıdır. Yani çocuk çekingenliği aştıktan sonra sosyal ortamlara girmeli insanlar içine karışmalı ve sürekli diyalog haline girmelidir.