
”Çocuk odası” kavramı; herhangi bir evde küçük yaşlardaki kişilerin vakitlerini geçireceği, kendilerine ait olan bir özel alanı ifade eder. Bu alanların düzenlemesi, sanıldığından daha önemlidir. Çünkü çocuk gelişimindeki önemli etkenlerden bir tanesi de çocuğun büyüdüğü ortamdır.
Çocuk Odası Modelleri Nasıl Olmalıdır?
Özellikle 3-8 yaş arası, çocukların hayal gücünün ve yaratıcılığının geliştiği, bir şekil aldığı en önemli zamanlardır. Çocuğun yetişeceği alan dizayn edilirken buna dikkat edilmelidir. Bu yaşlardaki çocuklar hareketlidir ve içlerindeki enerjiyi boşaltmak isteyeceklerdir. Dolayısıyla odada çocuğa zarar verebilecek, sivri uçlara sahip mobilyalar veya dekorasyon ürünleri olmamalıdır.

Çocuk, bu zamanlarda sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da gelişecektir. Oda düzenlenirken buna da dikkat edilmeli, eşyaların renkleri koyu tonlarda seçilmemelidir. Oda yeterli ışığı almalıdır. Yanlış seçimler çocuğun karamsar bir yapıya sahip olmasına sebebiyet verebileceği gibi, psikolojik olarak bazı diğer sorunlara da yol açabilir.

En Önemli Fikirler Odanın Sahibine Aittir
Çocuk odası hazırlanırken odanın çocuğa ait olduğu unutulmamalı, onun fikirleri ile hareket edilmelidir. Odaya alınacak aksesuarlar seçilirken onun istekleri ön planda tutulmalıdır. Böylece çocuk, odasında bulunmaktan rahatsız olmayacak ve kendini daha konforlu, güvenli hissedecektir. Yine de bu konuda bir sınırlama koymak da gerekir. Aksi taktirde bu durum, çocuğun kendini odasına kapatmasına, asosyal bir hale gelmesine sebep olabilir.

Yalnız Hissetmemeliler
Odanın konumu, günlük yaşantının sürdürüldüğü odadan veya ebeveynlerin odalarından uzakta olmamalıdır. Eğer zorunlu olarak bu durum yaşanıyorsa, bir evcil hayvan çocuğun kendini yalnız hissetmesine engel olabilir.
Işıklandırma
Oda ne fazla aydınlık, ne de fazla karanlık olmalıdır. Loş bir ışıklandırma yeterlidir. Fazla ışık, ışık kirliliğine ve gözlerin bozulmasına sebep olabilirken, karanlık bir ortam ise psikolojik sorunlara yol açabilir.