Binance

Borsada Kar Kilitlemesi

Borsada Kar Kilitlemesi
Borsada Kar Kilitlemesi

Borsada Kar Kilitlemesi

Kar kilitleme durumu zaman içerisinde karşılaşabileceğiniz bir olasılıktır. Burada kar kilitlemeden kasıt sizin kontrolünüzde olmayan veya daha önceden hesaplanmamış nedenlerden dolayı fiyat ani olarak fırlayabilir. Bu fırlamalar sonucunda ilerleyen fiyat istediğiniz yönde ise önceden hesaplanmamış bir kar ile karşı karşıya kalırsınız.

Borsada emir veren herkes mantıklı davranmayabilir. Hatalar yapılması olağandır. Ve bazı insanlar sadece başkalarının yaptığı hatalaradan para kazanırlar. Örneğin Endeks 30 kontratının taban ve tavan arasındaki fiyat kademelerini hiç kontrol ettiniz mi?

Birileri normalde borsanın hiç ulaşamayacağı seviyelere alış ve satış emirleri koyarlar. Eğer birisi hata sonucu veya başka bir nedenle ( Örneğin 100 kontrat yerine 1000 kontrat emir verirse) fiyat (kademe doluluğuna bağlı olarak) bir anda olmadık seviyelere gidecektir. Bu durumda hata yapan zarar edecek kademe dolduran ise kar edecektir.

Yukarıda verilen örnekte olduğu gibi kademe doldurup birilerinin hatasını beklemek tavsiye edilecek bir yöntem değildir. Fakat eğer bir pozisyona girmişseniz ve bu tür ani bir fırlama ile karşılaşırsanız (fiyat istediğiniz yönde giderse) elinizin altında manuel olarak pozisyon kapatmanıza yarayacak bir emir ekranı olmasında fayda vardır.

Bu tür kar kilitlemelerinden gelecek karı normal bir kazanç olarak görmemelisiniz. Örneğin ben kazara kazandığım paradan pek hoşlanmam. Fakat istem dışı olarak kazanılmış paraların bir önemi vardır.

Yukarıda örneği verilen fiyat fırlamaları her zaman istediğiniz yönde olmayacaktır.  Bazen de pozisyonunuzun tersine fiyat fırlayacak ve stopunuzu çalıştırıp hiç gereği yokken sizi piyasa dışına itecektir. Benim “Serseri Emir” diye adlandırdığım bu ters fiyat zıplamaları nedeni ile zarar önceden hesaplanmamış zararlarınız oluşabilecektir.

Beklenmeyen emirlerde lehinize olan durumlarda kar kilitlemezseniz aleyhinize olan durumlarda vereceğiniz kayıpları cepten ödersiniz. Bu nedenle kar kilitlemelerinden gelen karları bir nevi “sigorta fonu” gibi düşünüp bu fonu serseri emirlerde yaşayacağınız kayıplarda kullanabilirsiniz.

P.S: Seans izleme tecrübeniz arttıkça göreceksiniz ki istatistiki olarak kar kilitlemelerinden gelen kar, serseri emirlerden giden zarardan adet ve miktar olarak fazla olacaktır. İstatistiğin pozitif yanına bir örnek işte.

Binance

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir