
Borsada Aracı Kurumunuz İle Olan İlişkiniz
Bu yazıda çalışacağınız aracı kurum ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Genelde aracı kurumların önemine pek dikkat etmeyiz. Oysa borsadaki başarımız üzerinde gölgede kalmış etkileri vardır. Aşağıda başlıklar halinde aracı kurum ilişkimizi hep birlikte sorgulayalım;
Güvenilirlik: Birikimlerinizi yatırdığınız aracı kurumun güvenilir olması gerekir. O nedenle aracılık işlemlerini yapabilmesi için gerekli olan tüm izinleri alıp almadığından emin olunuz.
Komisyon Oranları: Yaptığımız her işlem için komisyon öderiz. Özellikle vadeli piyasalarda kısa vadeli işlem veya gün içi işlem yapıyorsanız ödediğiniz komisyon miktarı hayati olabilir. Belirli seviyede işlem yapanlara vaat edilen hediyelerden ve bunu veren aracı kurumlardan uzak durunuz. Normalde işlem hacminiz arttıkça komisyon oranınız düşmelidir. Aracı kurumunuz bu opsiyonu tanıyor mu, tanıyorsa size daha küçük komisyon oranı verebilmek için hizmet kalitesinden ödün veriyor mu konularını irdeleyiniz.
Muhatabınız ve Erişme Süresi: Seansta aracı kurumunuza süratle ulaşmanız gerektiğinde sizinle kim ilgilenecektir. Normalde size bakan ve sıklıkla değiştirilmeyen bir yetkili olması gerekir. Bu yetkilinin doğrudan telefon numarasını veya dahili numarasını alabiliyor musunuz? Aksi halde santraldeki mekanik ses sizi birilerine bağlayana kadar iş işten geçebilir. Gerçek olmasa bile sanki acil durumdaymışsınız gibi arasıra yoklamalar yapabilirsiniz. Alacağınız yanıt ve geçen süre sizi tatmin etmiyorsa aracı kurumu değiştirme vaktiniz gelmiş demektir.
Teknolojik Altyapı: Emir verdiğinizde emiriniz aracı kurum bilgisayarı üzerinden borsaya ulaşır. Bu nedenle aracı kurum bilgisayar altyapısının emrinizi bekletmeyecek hızda olması gerekir. Ayrıca sistemin sık arıza verip kesinti yaşatmaması gerekir. Bu tür kesintiler sizi bazı pozisyonlardan mahrum bırakabilir.
Teknik Destek: Olası bir arıza olduğunda kısa zamanda bir sorumludan bilgi alabiliyor musunuz? Bir örnek vermek istiyorum; bir gün çalıştığım aracı kurumun sisteminde arıza oldu ve emir iletemediğim için pozisyonumu kapatamıyordum. Fiyat ise ters yönde gittiğinden önce kardan oldum sonrada anaparadan zarar etmeye başladım (Bunların hepsi 4 dakikada oldu). Bu arada aracı kurumdan bir yetkili arıyor ve pozisyonumu aracı kurum üzerinden telefonla kapatmaya çalışıyordum. İlk 5 dakikada kimseye ulaşamadım (Muhtemelen benden daha büyük hacmi olan müşteriler ile ilgileniyorlardı). Sonunda birilerini bulup zararla pozisyonumu kapattım ama bu sırada ters pozisyon oluşmuştu ve ters yönde pozisyona girmem gerekiyordu ama emir veremiyordum. Bir önceki zararında verdiği tedirginlikle emin olmak için teknik bölümden birisini istedim ve arızanın ne zaman giderilebileceği hakkında soru sordum. Karşımda mekanik ve ruhsuz bir ses “Zaten uğraşıyoruz ya, birazdan hallolur…” tarzında zoraki gibi bir yanıt verince ilk yaptığım şey o aracı kurumdaki hesabımı kapatmaktı. Yedekte her zaman tuttuğum aracı kurumda ertesi gün güven içerisinde işlem yapmaya başladım.
Aktif Ekran Süresi: Emirlerinizi aracı kurum web sayfası (veya ona bağlı bir modül) üzerinden verirsiniz. Bu web sayfası üzerinde belirli bir süre işlem yapmadığınız zaman tekrar giriş yapmanız gerekecektir. Aktif kalma süresi olarak adlandıracağımız bu zamanın çok sık yenileme yapmayacak kadar uzun olması gerekdir. Aksi halse emir anında bağlantınız aktif olamayacağı için tekrar giriş yapmanız gerekecektir. Hazırlıklı değilseniz bazen bunu yapmak için zamanınız olmayacaktır.
Eğitim Desteği: Zaman içerisinde borsada veya aracı kurumda olacak yenilikler için aracı kurumunuz eğitim veriyor olmalıdır. Bu eğitimler için önceden belirlenmiş bir program olup olmadığı konusunda bilgi alınız.