
Borsa Oynayarak Zengin Olmanın Sırrı
“Bir Borsa Spekülatörünün Anıları”* isimli kitapta benim çok hoşuma giden bir paragraf vardır ve şöyle der;
“ Wall Street’de yıllar geçirdikten sonra ve milyonlarca dolar kazanıp, kaybettikten sonra size şunu söyleyebilirim; Ben düşündüğüm şeyler sayesinde zengin olmadım. Ben oturarak zengin oldum. Anlatabildim mi? Yerimde sıkı sıkıya oturarak. Borsadaki tahminlerin doğru çıkması iş değil. Yükselecek ya da düşecek fiyatları önceden tahmin edip buna göre davranan pek çok yatırımcı vardır. Doğru anda doğru tahminlerde bulunan ve en fazla kar sağlaması gereken anlarda alım satım yapan pek çok kişi tanıdım ben. Ve bu kişilerde zengin olamadı…”
Borsada para kazanılır ve para kaybedilir. Bu işin temelidir. İşin sonunda kazanca ulaşabilmenin yolu da kazanılan paraların kaybedilen paralardan çok olmasıdır. Bu durum sanırım gayet net görünmekte.
Kazanılan paranın çok olması için tek bir temel kural vardır. İşlem başına elde edilen karın belirli bir seviyenin üzerinde olması. Bunun başarılabilmesi için de karlı bir pozisyona girdiğinizde o fırsatın size sunabileceği son zerreye kadar o karın üzerinde kalabilmektir. Buradaki görüntünüz rodeo atının üzerindeki kovboya benzeyecektir.
At (Piyasa, psikolojiniz ve egonuz) sizi üzerinden atmaya (pozisyonu kapatmaya) çalışacak, sizde mümkün olduğunca at üzerinde (girmiş olduğunuz pozisyonda kalmaya) çalışacaksınız. Kovboyun at üzerinde kalma süresi daha önceki rodeo tecrübeleri ve yaptığı antrenmanlara (önceden belirlenmiş pozisyondan çıkma sisteminize bağlı kalma miktarınıza)göre değişebilecektir.
Karlı pozisyonda oturarak kazanılan paranın maddi değeri yanında bazı ilave faydaları daha olacaktır. Bu konuda daha iyi bilgi edinebilmek için “Borsada Kar Zarar İlişkisi” isimli yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Kazandığınız paranın bir kısmını gelecekte kaybedeceğiniz için kazancınız ne kadar yüksek olursa o kadar çok olası zararınızı karşılayacaktır. Elbette o zararları ederken yeni karlara da ulaşacağınızdan dönem sonunda gelir haneniz tatminkar seviyede pozitif olacaktır.
Gelelim zarardan kaçma konusuna. Yukarıda bahsedildiği gibi borsada para kazanma uğraşında zarar etmeniz olasıdır. Bu zarar büyük olasılıkla siz kurala uymadığınız küçük ihtimalle de piyasanın şanssız tarafına rastladığınız için oluşacaktır. Sonuçta az veya çok zarar edeceksiniz.
Zarar konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konu zararlı işlem başına elde edilen zarar miktarıdır. Bir işleme girmeden önce o işlemden elde edeceğiniz zararı yani kar etmek için girdiğiniz bu pozisyonda ödeyeceğiniz bedeli önceden hesaplamalısınız. Ve hiçbir şekilde bu seviyenin ötesinde zarara izin vermemelisiniz. Bunu sağlamanın en iyi yolu stop kullanmaktır.
Zarar konusundaki diğer önemli konu ise her karlı işlem için kaç adet zararlı işleme tahammülünüzün olduğudur. Burada belirleyeceğiniz tahammül sınırı kardan elde edeceğiniz tutarı boğmayacak dengede olmalıdır. Ayrıca art arda elde edilebilecek zarar dönemleri için yine önceden belirlemeniz gereken bir önlem de olmalıdır.
İşlemlerinizi kar ve zarar dengesi üzerine oturtabildiğiniz sürece yolunuz açık ve ışıltılı olacaktır.
Kaynak:
Bir Borsa Spekülatörünün Anıları
Edvin Lefevre, Skala Yayıncılık