Borsa okuryazarlığı insanların birikimlerini hangi varlıklara yatırabileceğini belirlemesi için günün koşullarını değerlendirerek varlıkların değerlenin artacağı veya azalacağı konusunda tahmin yürüte bilecek bilgi birikimine denir.
Varlıkların nasıl değerlendireceğinin bilinmesi ve hangi parametrelere bağlı olarak hangi varlığın değer kazanacağının önceden tahmin edilerek yatırımların bu varlıklara aktarılmasını sağlamak için gerekli olan bilginin edinilmesi için borsa okuryazarlığı gerekmektedir.
Aksi takdirde birikimleri hızla değer kaybedebilir.
Borsa okuryazarlığı için uygun gerekli ekonomik durum.
Yapılan birikimlerin gerek enflasyon gerekse döviz kurundaki değişimler nedeniyle değer kaybetmesi söz konusu olabilmektedir.
Bu nedenle borsa okuryazarlığı gelir elde eden ve bu gelirlerinin bir kısmını geleceği için biriktiren her insan için gereklidir.
Borsa her ekonomik seviye için yatırım yapılabilir imkanlar sunmaktadır. Örnek vermek gerekirse 1 lira ile hisse senedi alınabilir veya birkaç lirayla farklı bir para birimini satın alınabilir.
Bu satın alınan varlıkların değer kazanmasıyla birlikte sizin anaparanız da değer kazanacaktır.
Borsa okuryazarlığının insana kazandırdıkları.
Birikimlerin bir şekilde saklanması gerekir ve bu saklama süresince her türlü birikimin farklı parametrelere bağlı olarak değerindeki değişiklerin tahmin edilmesiyle birlikte kazançlar elde edilebileceği gibi birikimlerin değerini korunması da sağlanabilir.
Borsada sayısız pozisyon imkanı vardır. Bunların risklerine göre sınıflandırılmıştır.
İyi bir borsa okuryazarı bu riskleri bilir ve günün koşullarına bağlı olarak en doğru kararı vermeye çalışır. Ancak bu olay toplumda kumar oyunu gibi algılanabilmektedir.
Aslında bilinçsizce yapılan her yatırım bir çeşit kumardır. Borsa okuryazarlığı bu açıdan her kesim insan için işin şansa bırakılmaması açısından önemlidir.
Birikim miktarına bağlı olarak borsa ile ilgili bilgilerin artırılmasında fayda vardır. Her yatırım kendine ait risk içerdiği için en azından riskin doğru tahmin edilmesi gerekir.