Bilişim suçları, bilgisayar suçu veya siber suç bir bilgisayar veya internet kullanmak sureti ile gerçekleştirilen her türlü yasa dışı işlemdir. Bilgisayardan yasa dışı işlem yapılmış veya o bilgisayara karşı yasa dışı işlem yapılmış olabilir.
İnternetin artık yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte internet kullanıcıları değişik sitelerde kişisel (resim, video, yazı vb.) rahatlıkla paylaşıp veya erişilebilmektedir. Bu suçların en yaygın olarak yapılan yerlerin başında da kuşkusuz sosyal ağlar gelmektedir. Bu suçlar şahısın güvenliğini veya ekonomisini de tehdit edebilmektedir. Bu suçları belli belli başlıklar altında inceleyeceğiz.
1- Sosyal Hesaptan İşlenen Suçlar
Bir bilgisayara oturduğunuzda başkası adına açık bulunan sosyal ağı kapatmayıp izinsiz olarak kullanıldığı takdirde Türk ceza Kanunu’nun TCK 243/1 “Bilişim Sistemine Girme ve Kalma Suçu” işlenmiş olacaktır. Söz konusu maddenin ihlali durumda kişiye bir(1) yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmektedir.
Veya kendinize ait sosyal medya hesabınıza girilmiş bilgileriniz kopyalanmış, silinmiş ve değiştirilmesi halinde suçu işleyen kişiye TCK 244/2 üç(3) aydan altı(6) aya kadar hapis mesajların okunması durumunda, “Haberleşmenin İhlali Suçu” işlenmiş olacak ve fiili işleyen kişiye bir(1) yıldan üç (3) yıla kadar hapis cezası hükmolunacaktır.
Şayet bu suçlar kamu kurum ve kuruluşuna karşı işlendiği takdirde TCK 244/3 gereğince ceza yarı oranında arttırılır. Bu suç Dışişleri Bakanlığı aleyhine işlenirse verilecek ceza1/2 oranında arttırılacaktır
2- Kredi Kartı Bilgilerinin Çalınması
İnternette dolaştığınız sıralarda hediye, tatil vb. kazandınız gibi göstererek veya güvenli olmayan sitelerden alışverişi yapılması sureti ile kişilerin kredi kartı bilgilerini kopyalayıp maddi anlamda vatandaşı mağdur edebilmektedir.
3- Telefona Gönderilen SMS
Günümüzde en çok karşılaşılan bilişim suçları başında gelmektedir. Kişilere terör örgütüne üye oldunuz, terörle kendinizin veya yakınınızın bağlantısı çıktı diye söyleyerek kişilerin bundan kurtulmasında kullanılmak üzere belli bir parayı vermelerini söyleyerek dolandırmaktadırlar. Bu suçun işlenmesi durumunda TCK 157 de, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlanması durumunda fiili işleyen kişiye bir (1) yıldan beş (5) yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
4- Müstehcen veya Saldırgan İçerik
İnternetten veya elektronik iletişim araçları bu tür yasa dışı içerik bulundurabilmektedir. Mevzuatta ırkçılık, küfür ve hakaret, politik olarak zarar verici, karalayıcı veya iftira edici kışkırtıcı veya nefret suçunu alevlendirici nitelikte olmaktadır. İnternet pornografisinde en keskin müeyyide yani yaptırım reşit olmayan kişilerin cinsel istismarını önlemeye yönelik yapılmaktadır.
5- Rahatsızlık Verme
Rahatsızlık verme taciz etme edimi doğrudan şahıssa veya ırk, din, mezhep, milliyet, cinsel durumuna yönelik belirli özelliklerle kişileri hedef alması ile olmaktadır.
TCK 123.madde Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma üç(3) aydan bir(1) yıla kadar hapis, 105. Madde cinsel taciz suçu altı(6) aydan üç(3) yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Belli niteliklerde ceza artar.
6- Korkutma veya Hakaret
Şâhısa yönelik yapılmış tehdit veya hakaret neticesinde TCK madde 125 hakaret, madde 106 ise tehdit suçu neticesinde değerlendirilir.
Görüldüğü üzere bilişim suçları çok geniş çaplı bir suç ağını oluşturmaktadır. Bu tür sorunları yaşamamak için kullanmış olduğunuz alışveriş sitelerini, sosyal medya şifrelerinizi bir kez daha gözden geçirip dikkatli kullanmaktır.