Binance

Bayilik Sözleşmesi Nedir?

Bayilik Sözleşmesi Nedir?
Bayilik Sözleşmesi Nedir?

Bayilik Sözleşmesi Nedir?

Bayilik sözleşmesi bayiliğin nasıl işletileceğini ve bayilik verenin rolünü dikkatli bir biçimde detaylandırır. Anlaşma belli bir bayiliğin diğerleriyle aynı şekilde yönetilmesini garantilemek için yapılır.

Yükümlülüğün yerine getirilmemesi gibi gelecekte yaşanacak olası sorunları da hesaba katar. Sözleşmeler genellikle benzer maddeleri kapsasa da hükümler, koşullar ve faaliyetler açısından belli farklılıklar olabilir. Bu farklılıklar genel olarak bayinin bölgesine, şehrine ve büyüklüğüne göre değişmektedir.

Yasal belge

Bayilik sözleşmesi bayilik veren firmalar ile bayilik alanı birbirine bağlayan yasal bir belgedir. İlgili tarafların bayiliğin işletilmesiyle ilgili birbirinden ne beklediğini açıklar.

Bayilik verenin korunması

Bayilik sözleşmesi bayilik vereni korur. Yapılan anlaşmayla ana firma bayisine başvurmadan anlaşmayı değiştirebilir. Şirketlerin birçoğu bu gücü kötüye kullanmaz ve çoğunlukla bu güncellemeler size de fayda sağlar.

Standart sözleşme

Temelde bayilik sözleşmesinin şartlarını biçimlendiren bir sözleşmedir. En az iki öğesi vardır: satın alma sözleşmesi ve lisans sözleşmesi.

Satın alma sözleşmesi

Bayilik paketini, fiyatını ve sağlanacak hizmetleri kapsar. Bayilik paketi bayilik alanın sahip olacağı bütün ekipman ve envanteri listeler. Açıkça görünse de her zaman fiyat ve ödeme yöntemine dikkat edilmesi gerekir. Ana firma genellikle önce depozito alır ve ekipman teslimatından sonra da geri kalan kısmını tahsil eder. Son olarak satın alma anlaşması bayilik verenin bayilik alana karşı olan bütün sorumluluklarını listeler. “Giriş hizmetleri” denildiğinde bayilik açılana kadar gerekli olan her şey kastedilirken “devamlı hizmette” bayilik verenin anlaşma süresi boyunca periyodik olarak verdiği hizmetler kastedilir.

Lisans sözleşmesi

Lisans süregelen bayilik faaliyetiyle ilgilidir ve satın almayla kazandığınız bütün hakları kapsar. Haklarınız markanın, telif hakkının, bölgesel korumanın, tariflerin veya gizli formüllerin kullanılmasını kapsayabilir. Temizlik, imaj, tedarikçiler, faaliyetler, reklam, eğitim ve sigorta gibi bayinin alacağı bütün hizmetleri ve bütün kısıtlamaları detaylandırır. Son olarak bayilik sözleşmesinde eğer bayi kapanıp sona ererse ne yapılacağını da belirtmelidir.

İşletme el kitabı

İşletme el kitabı her bayinin yerine getirmesi gereken gereklilikleri, kuralları ve prosedürleri ana hatlarıyla belirtir. Bina, tabela ve ekipman özelliklerini kapsar. Bu detaylardan herhangi biri her an değiştirilebilir ve bayilik sözleşmesine göre her bayi yeni kuralları veya talimatları takip etmek zorundadır. Örneğin şirket yeni bir logo geliştirdiyse bayi yeni tabelalar, menüler ve logoyla alakalı her şeyden almak zorundadır.

Bayilik sözleşmesi ile aklınıza takılan her türlü konuyu yazımıza yorum yaparak sorabilirsiniz. Bayilik alarak iş kurmak isteyen girişimcilere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Binance

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir