Banka kartı ile internetten alışveriş yapılır mı?
Elbette! Bir banka hesabınız varsa ve buna ait bir kartınız varsa, kredi kartı veya bankamatik kartı olması fark etmez, bu kartınızla internetten de alışveriş yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, güvenliğiniz ve kartınızın izinlerinin alışveriş yapacağınız sitenin durumuna uygun olup olmamasıdır.
Hangi kart, hangi alışverişte kullanılabilir?
Birçok bankanın kartları yurtiçi alışverişler için bütün izinleri açık olarak gelir. Ancak bu durumun istisnaları da vardır. Eğer alışveriş sırasında kartınız site tarafından ödeme ekranına yönlendirilmez ise, yapmanız gereken telefon bankacılığı, internet bankacılığı veya şubeye bireysel başvuru ile kartınızın izinlerini düzenlemek.
Yurtdışı sitelerde durum nedir?
Yurtdışı sitelerde ise durum biraz daha farklı işliyor. Kartınız yurtdışı alışverişe açık olsa bile, alışveriş yapacağınız sitenin ödeme sistemi, Türkiye’deki bankalardan gelen ödemelere açık olmayabilir. Bu durum genellikle kredi kartlarından ziyade bankamatik kartlarında görülmektedir. Bilinen sertifikalandırma sistemlerine sahip kartlar, büyük online alışveriş sitelerinde sorunsuz olarak kullanılabilmektedir.
Aman dikkat!
İnternetten alışveriş yapmanın en büyük artısı, binlerce ürün içerisinden size en uygun özelliklere sahip olanı seçmek ve büyük mesafelere rağmen ona sahip olmak. Ödeme noktasında da elbette kredi kartı kullanmak ve ödemeleri taksitlendirebilmek büyük kolaylık. Ancak bu kolaylık büyük bir riskle beraber geliyor: hesap ve kimlik güvenliği. Güvenlik açısından Türkiye’de de kullanılan 3D Secure sistemi ödemelerin güvenliğini ciddi manada güvenceye alabiliyor.
Ödeme yapacağınız sitede 3D Secure ve benzeri bir sistemin bulunmamasını, ciddi bir güvenlik riski olarak göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca doğum tarihiniz, annenizin kızlık soyadı gibi size özel bilgileri talep eden ödeme sistemlerine kesinlikle bu bilgileri vermemelisiniz. Unutmayın, ödeme için firmaya gereken tek bilgi, kart numaranız, kartınızın son kullanma tarihi ve CVV kodudur.
Bunun haricinde, ödeme yapılacak siteye başka bir bilgi vermenize gerek yoktur. Cep telefonunuza gelen onay kodu, yönlendirileceğiniz banka sitesinden istenmektedir. Unutmadan, şahıs adına fatura kesen bazı siteler, ödeme sisteminden ayrı olarak, fatura için kimlik numaranızı isteyebilir.
Bu durumda, sitenin güvenirliğini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, bilgileri girerken sürekli olarak adres çubuğunda yazan adresi kontrol etmektir. Eğer ödeme yaptığınız siteden veya bankanızın adresi değilse, işlem güvenliği ciddi tehdit altındadır. Keyifli alışverişler.