Adsl, Kablolu ve Fiber İnternet
İnternet, kullanımının ilk zamanlarında sadece devlet kurum ve kuruluşları, üniversiteler tarafından kullanılırken günümüzde en mühim iletişim araçlarından biri ve artık her bireyin hayatının bir parçası haline gelmiş durumda. Aslında çok kısa bir süre içinde hayatımıza girmiş ve teknolojisi çok hızlı gelişmiştir.
Türkiye’nin internet ile tanışması 12 Nisan 1993 tarihinde olmuştur. Kapasitesi 64 KBPS olan kiralık hat ODTÜ bilgi işlemde kullanılmıştır. O yıllarda 56k fax modemler ile internete erişim sağlanabiliyordu. Genellikle internette geçirilen süre üzerinden ücretlendiriliyordu.
ADSL ve VDSL İnternet
ADSL adı verilen geniş bant internet teknolojisinin ülkemize girişi 2003 yılında gerçekleşmiştir. Günümüzde ise bakır ve fiber altyapılarla yüksek hızlı internet erişimi sağlanabilmektedir.
Bakır altyapı ile ADSL ve VDSL teknolojisi kullanılarak 16 MBPS’ye kadar bağlantı hizmeti sunulmaktadır.
Yerleşim bölgesine kurulan telefon ve internet santrali, bölgedeki birçok saha dolabını beslemektedir.
Saha dolabı da çevresindeki cadde ve sokakları yine bakır devre ile beslemektedir. Günümüzde fiber altyapı olmayan birçok bölgede bu sistem kullanılmaktadır.
Fiber İnternet
Fiber internet sistemlerinde ise fiber altyapı saha dolabına getirilir ve son kullanıcıya bakır hatlar ile ulaştırılır. Bu şekilde 24 MBPS’ye kadar hızdan başlayıp, altyapı durumuna göre 100 MBPS hızlarına kadar çıkabilmektedir.
Eve ya da binaya kadar gelen fiber kablolu sistemlerde ise arada bakır altyapısı bulunmadığından 1000 MBPS hıza ulaşan internete bağlanmak mümkündür. Bazı evlerde odanın içine kadar fiber hat gelirken, bazılarında bina altından eve iç tesisat kablolarıyla hız kaybı hissetmeden fiber hızına erişmek mümkündür.